SHARPR*

De mooiste momenten voor altijd bevriezen.

Het klinkt misschien gek, maar mijn liefde voor fotografie is begonnen bij mijn gehoor. Dat wilde ik af en toe rust geven, als tegenwicht voor mijn vaak intensieve audioprojecten. Zo verlegde ik de focus naar mijn ogen en concentreerde me op wat ik zag. En al snel bleek dat ik hier hetzelfde gevoel voor detail in kan leggen als in mijn sound design.

De tijd voor altijd bevriezen.

Vaak krijg ik te horen dat mijn werk opvallend is en dat het de aandacht weet vast te houden. Of anders gezegd: mijn foto’s zijn ’typisch Bultman’. Daarbij maakt het niet uit of ik de tijd heb om te bedenken wat ik wil vertellen of in een split second het meest sprekende beeld moet kiezen. Want het verhaal achter de foto is altijd de trigger om precies dat ene moment te pakken en zo de tijd voor altijd te bevriezen.

Het draait om de sfeer. Niet om de camera.

Techniek staat bij mij nooit op de voorgrond. Want ook al gebruik ik graag mijn digitale spiegelreflexcamera, het kan heel goed zijn dat ik iets beter of sneller vastleg met mijn compact camera. Daarnaast bepaalt de sfeer die ik zoek voor een groot deel met welk materiaal ik werk. Dus als het beeld dat ik in mijn hoofd heb vraagt om ‘ouderwetse’ film of mijn 100% plastic Lomo Instant, dan is dat wat ik kies.

Het moment maakt het verhaal.

Het bewerken van de beelden doe ik zelf. Met meestal een paar kleine correcties om het geheel te versterken en soms wat meer ingrepen voor een dramatischer effect. Daarbij ga ik altijd uit van de kracht van het origineel en maak ik zelden montages. Het moment maakt het verhaal en daar blijf ik het liefst dichtbij.