Smart Holiday Home

Hoe smart kan een Landal huisje zijn?

Stelling: een Landal Parks vakantiehuisje

wordt nóg relaxter met smart home devices.

Introductie

Sinds een jaar of twee ben ik bezig met smart home devices in mijn huis. Het begon heel onschuldig met een enkele Google Chromecast Audio die ik cadeau kreeg. Daarmee werd mijn domme HiFi set tóch smart. Het gemak van Spotify op je mobile device, met de geluidskwaliteit van een goede versterker en dikke speakers.

Inmiddels zijn daar een Google Chromecast, vijf Philips Hue lampen inclusief schakelaars en dimmers, en twee Google Home Mini’s aan toegevoegd. Een bescheiden collectie die ik met zowel Android als Apple apparaten bedien, maar toch al een behoorlijk rijke ervaring.

Paklijst

Een Landal huisje kies je in principe voor comfort en rust, terwijl er genoeg vertier in de buurt is. Dus dan is het misschien wat veel om alle smart devices mee te nemen. Ik heb het beperkt tot de Chromecast, één Google Home Mini, en een JBL Charge 3 bluetooth speaker. Prima setup, samen met de laptop en tablet die sowieso al mee zouden gaan.

landal_paklijst

WiFi verbinding

landal_wifi

Bij huisjes van het type Luxe en Extra Luxe is WiFi gebruik inbegrepen, voor een onbeperkt aantal apparaten. Voor de huisjes waar dit niet geldt kan je een WiFi voucher kopen. Voor een weekend of midweek betaal je € 22,50, voor een week € 32,50 en voor een langere periode € 42,50. Je mag dan met zes apparaten tegelijk verbonden zijn. Aanmelden is super eenvoudig. Je kiest het open netwerk ‘LandalPremiumWifi’ en registreert je door je unieke voucher code in te vullen in je browser. De verbinding wordt verzorgd door Ziggo. Het is met 10 ms ping, 60 Mbps download en 15 Mbps upload stabiel en snel genoeg voor een goede internet ervaring.

Tot zover het goede nieuws.

Geen Plug & Play

Het zou ook te mooi zijn om waar te zijn dat het ineens zou werken. Doordat het Landal Wifi netwerk zelf openbaar is was het zichtbaar voor de smart devices. Maar doordat je vervolgens moet activeren met eerder genoemde code kunnen de smart devices niet op dat WiFi netwerk komen. Niet zo smart dus.

Al snel dacht ik aan een WiFi brug op mijn Android telefoon. Die kon ik met gemak instellen, maar het bood geen uitkomst. Ik liep tegen dezelfde problemen aan, de smart devices kunnen niet geregistreerd worden omdat de vouchercode ingevuld moest worden.

Een netwerkbrug op de laptop dan? Ook daar geen succes, want dat lukt alleen vanaf een bedrade netwerk verbinding. De WiFi antenne van de laptop kan namelijk óf alleen gebruikt worden om te verbinden met een access point, óf alleen om een ander aanwezig netwerk te delen en zo zelf een access point te worden.

Eureka

Maar ik wil niet of-of, maar en-en. En daar zit de oplossing, en dus het eureka moment. Wat gebeurt er nou als ik een tweede WiFi netwerk kan aanmaken? Kan ik die dan wel delen over het eerste WiFi netwerk?

Een beetje research bracht me bij Media Markt Apeldoorn. Op maar een half uurtje rijden (het is toch pokkeweer) en ze hadden de TP-LINK USB WiFI-adapter die ik nodig had voor mijn Mac op voorraad voor een bescheiden € 12,90.